Близько 80% ставків Вінниччини використовують незаконно

Новини Вінниці / Близько 80% ставків Вінниччини використовують незаконно

Теоретично обласна та місцеві влади мають бути зацікавлені у збільшенні надходжень до бюджетів. Проте вони недоотримають значні кошти з підприємців, які нібито орендують водні об’єкти. І таких об’єктів, які використовуються незаконно, а на місцях про це стовідсотково знають, близько 80%.

Про це повідомляє Вінницький рибоохоронний патруль

У Вінниці 21 вересня на базі Вінницького національного аграрного університета відбувся круглий стіл на тему «Раціональне використання водних об`єктів». Учасники заході обговорювали проблеми використання водних обʼєктів та шляхи їх розвʼязання.

Серед висновків: Вінниччина – аграрна область, де розташовано понад 5 тисяч ставків, а це 9-та частина водних обʼєктів держави. На жаль, більшість громад області не активні в їх оформленні. З 5 тисяч ставків області законно оформлено менш як 900. А у 2023 році передано в оренду всього 18 ставків.

«Це означає, що більш як 80% водних обʼєктів нашої області використовуються незаконно. І це в той час, коли в країні триває повномасштабна війна і ми навпаки маємо зосередити зусилля, аби збільшити бюджети всіх рівнів», - констатували у Вінницькому рибоохоронному патрулі.

Представники влади та рибопатруля мають відшукати важелі впливу, аби переконливо заохочувати всі територіальні громади Вінницької області звернути увагу на проблему і зробити конкретні кроки до її подолання – проінвентаризувати водні обʼєкти й інвестиційно привабливі з них надати в оренду в законний спосіб.

Макс Мельник

22 вересня, 2023