Бізнесмени, урядовці та іноземні делегації з’їхалися до Вінниці на черговий "Подільський Давос"

Новини Вінниці / Бізнесмени, урядовці та іноземні делегації з’їхалися до Вінниці на черговий "Подільський Давос"

Сьогодні, 7 вересня, напередодні Дня Вінниці,в обласному центрі відбувся шостий Міжнародний інвестиційний форум «Вінниччина – бізнес в центрі України». Мета заходу - презентація інвестиційного, економічного, агропромислового та туристичного потенціалу Вінниччини, а також налагодження нових контактів для залучення інвестицій та економічного розвитку регіону.

Сьогодні, 7 вересня, напередодні Дня Вінниці, в обласному центрі відбувся шостий Міжнародний інвестиційний форум «Вінниччина – бізнес в центрі України». Мета заходу - презентація інвестиційного, економічного, агропромислового та туристичного потенціалу Вінниччини, а також налагодження нових контактів для залучення інвестицій та економічного розвитку регіону.

Цього разу форум зібрав представників влади, дипломатичного корпусу іноземних держав, інвестиційних компанії та експертів з різних країн світу. Зокрема участь у ньому взяли головa Вінницької ОДA, мер Вінниці, керівник групи рaдників прем’єр-міністрa Укрaїни Івaн Міклош, головa прaвління Aгрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» Юрій Косюк, президент UBC-Group Ігор Гуменний, а також делегації Лодзького воєводства Республіки Польща, Ясського повіту Румунії, Сорокського району Республіки Молдова та Китайської народної Республіки, Надзвичайні та Повноважні посли Угорщини, Румунії та Грузії.

«На цьогорічний форум завітали іноземні делегації, які приїхали на Вінниччину в першу чергу, щоб дізнатися обстановку, вивчити індустріальний потенціал області, налагодити зв’язки для можливої подальшої співпраці. Наш «Подільський Давос» – це площадка для дискусій, для розвитку інвестиційного клімату області і України загалом. На інвестиційну складову впливає дуже багато макроекономічних та суспільно-політичних чинників. Я хотів би наголосити, що коли ми говоримо про Вінниччину в цілому, необхідно звернути увагу на динаміку розвитку області протягом останніх трьох років. Зокрема, маємо зріст капітальних інвестицій на 47%, експорту на 64%, а експорт саме до країн ЄС на 88%. Також Вінниччина є лідером в Україні за обсягами виробництва валової сільськогосподарської продукції. Індекс промислового виробництва за останні декілька років зріс на 18,5%, а індекс будівельної продукції збільшився на 70%», – прокоментував голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

В продовженні обговорення взяв участь віце-прем’єр-міністр та міністр фінансів Словацької Республіки (2002-2006 та 2010-2012рр.), керівник стратегічної групи радників прем’єр-міністра України Іван Міклош, який розповів про перспективи економічного розвитку України.

Ще одним учасником обговорення був голова правління агрохолдингу "Миронівський Хлібопродукт" (МХП) Юрий Косюк, який детально зупинився на темі інвестицій в агроінновації як перспективу сталого розвитку Вінниччини.

Президент «UBC Group» Ігор Гуменний наголосив на важливості створення сприятливих умов для ведення бізнесу, а голова Наглядової ради державної установи «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» UkraineInvest - Ukraine Investment Promotion Office Даніель Білак розповів про актуальну тему розвитку кластерів, які є ефективним механізмом залучення інвестицій.

Наостанок, керівник Export Promotion Office/Офіс з Просування Експорту, радник першого віце-прем'єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі України Мар’яна Каганяк у своєму виступі розповіла про збільшення глобальної конкурентоздатності українських компаній шляхом державної підтримки бізнесу.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов підкреслив, шо  інвестиційний форум вже дає позитивні результати.

«Зa 6 років проведення форуму нaм є про що скaзaти. У нaс є певні нaпрaцювaння. Нaприклaд, сьогодні ми відкривaємо перший Green Cool компaнії UBC Group у Вінницькому індустріaльному пaрку. Це спільнa роботa і облaсної держaвної aдміністрaції, облaсної рaди, уряду Укрaїни тa територіaльної громaди. Тому хочу побaжaти всім учaсникaм форуму нормaльно обмінятися думкaми. Отримaти досвід. І зaпрошуємо інвестувaти у місто Вінниця», - говорить міський головa Сергій Моргунов.

 

 

Саша Григоровська

7 вересня, 2018