Більший на два мільярди: Хто виграв від того, що обласний бюджет Вінниччини на 2018 рік перевищив 10-мільярдний рубіж

Новини Вінниці / Більший на два мільярди: Хто виграв від того, що обласний бюджет Вінниччини на 2018 рік перевищив 10-мільярдний рубіж

У середу, 20 грудня, депутати обласної ради планують розглянути і затвердити обласний бюджет на 2018 рік. Головний кошторис Вінниччини попередньо буде становити 10 мільярдів 232 мільйони гривень. Від свого "попередника" він більший на два мільярди. Про це повідомив директор департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський.

У середу, 20 грудня, депутати облради планують розглянути і затвердити обласний бюджет на 2018 рік. Головний кошторис Вінниччини попередньо буде становити 10 мільярдів 232 мільйони гривень. Від свого "попередника" він більший на два мільярди. Про це повідомив директор департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський. 

"Середнє зростання в обласному бюджеті становить 29%. Основним джерелом доходу обласного бюджету, як і в минулому році, є податок на доходи фізичних осіб (82%), а також податок на прибуток підприємств всіх форм власності. Даний бюджет є технічним, він не носить елементів розвитку, а сформований для того, щоб вчасно розпочати фінансування закладів бюджетної сфери, які фінансуються з обласного бюджету. В цьому проекті бюджету враховані капітальні видатки лише по бібліотекам, які є в комунальній власності. Всі решта видатків в сумі 175 мільйонів гривень прописані в графі "реалізація програми соціально-економічного розвитку". Вони будуть розподілені на сесії, яка відбудеться в лютому", - зауважив  Микола Копачевський.

Посадовець підкреслив, що бюджет, який подається на розгляд депутатам, забезпечить безперервне фінансування найбільш ефективних програм, які реалізовувалися в минулих роках.

"В цьому бюджеті враховані програми, які пов’язані з виплатою заробітних плат працівникам, або ті програми, які в попередні роки  довели свою ефективність. Зокрема це "Ліси Вінниччини", програми з доступного житла "Власний дім", підтримки фермерів, відшкодування вартості доїльних апаратів домогосподарствами області . Крім того, це програма депутатського фонду зі сумою у 7 мільйонів гривень, а також програма фінансової підтримки учасників АТО - оплата вартості навчання військовослужбовців та їхніх дітей, одноразові виплати сім'я загиблих  та пораненим бійцям  АТО", - зазначив директор департаменту. 

Основним отримувачем бюджетних коштів із обласного бюджету є заклади охорони здоров'я. Із загальної скарбнички на їх фінансування передбачено 53%, на заклади освіти - 32% .

До речі, за словами головного фінансиста області, мінімальна зарплата в обласному бюджеті врахована на рівні 3723 грн.

 

Саша ГРИГОРОВСЬКА