Біля вінницьких «Мурів» археологи знайшли унікальну кладку, яка не зустрічається в інших містах

Новини Вінниці / Біля вінницьких «Мурів» археологи знайшли унікальну кладку, яка не зустрічається в інших містах

Після майже дворічної перерви у Вінниці на території комплексу «Мури»відновили археологічні дослідження,які були розпочаті у 2013 році. У 2015 році розкопки законсервували за всіма правилами, щоб не пошкодити саму пам'ятку та результати проведеної роботи. А столичні археологи перейшли працювати на Замкову гору.

Після майже дворічної перерви у Вінниці на території комплексу «Мури» відновили археологічні дослідження, які були розпочаті у 2013 році. У 2015 році розкопки законсервували за всіма правилами, щоб не пошкодити саму пам'ятку та результати проведеної роботи, а експедиція на чолі зі столичними фахівцями перейшла працювати на Замкову гору.

Сьогодні ж 5 липня київські археологи спільно із студентами Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського відновили роботи. Керує пошуковою експедицією старший науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук Лариса Виногродська.

На пошукові роботи, каже Лариса Виногродська, у них два місяці. За цей час, згідно із планом мерії, дослідники мають завершити розкопки на Старому місті - на Замковій горі. А також закінчити розкопки біля Свято-Преображенського кафедрального собору.

«Минулого разу тут ми розкрили залишки конструкції стін ХVІІ століття, які б хотілося законсервувати, адже це сама рання історія Вінниці. Я припускаю, що це костел Донініканського монастиря, точніше його фундамент і підвальне приміщення. Скоріш за все він сам був дерев’яним, адже в кінці ХVІ ст. тут ще будували дерев’яні храми. Ми хочемо дослідити його, зробити план. Згодом роботу перехоплять у нас архітектори та реставратори», - говорить Лариса Виногродська.

За її словами, старовинні знахідки, точніше будівлі Вінниці варто включити до туристичних маршрутів. У перспективі є два варіанти, як поступити із знахідками, або накрити розкопки скляним куполом, як на сьогодні це більшість робить. Або ж вирівняти площу, а фундамент підняти.

«Останній варіант, як на мене кращий, щоб верх площадки вирівняти і підняти фундамент на поверхню. Так можна показувати туристам, і розповідати про самий ранній костел Домініканський. А піч ХVІ століття, яку ми знайшли тут під час розкопок минулого разу, все одно дуже глибоко і відновити не можливо ніяк. Можна зробити її макет і також демонструвати вінничанам та туристам», - сказала Лариса Виногродська.

Чи встигнуть завершити роботи в зазначений термін, Лариса Виногродська не береться сказати.

«Коли ми знайдемо залишки костела, то буде цікаво, адже тут стіни збудовані, як в єзуїтському монастирі. Як то кажуть, один в однин. Це техніка, яку я зустрічала лише в Вінниці. Можливо, тоді існувала якась вінницька школа будівництва. Це поки що моє припущення, але дуже схоже на те», - наголосила Лариса Виногродська.