Бій армії УНР із «червоними» відтворять 6 грудня у Крижополі на Вінниччині

Новини Вінниці / Бій армії УНР із «червоними» відтворять 6 грудня у Крижополі на Вінниччині

«Крижопіль – форпост УНР» - пам’ятний захід під такою назвою пройде 6 грудня, у День Збройних Сил України біля старовинної будівлі залізничного вокзалу у Крижополі на Вінниччині. Як повідомляє у Facebook один з організаторів акції пам’яті В’ячеслав Березовський, на будівлі вокзалу урочисто відкриють меморіальну дошку на честь 100-річчя Української революції 1917-1921 років та барельєф Симона Петлюри.

«Крижопіль – форпост УНР» - пам’ятний захід під такою назвою пройде 6 грудня, у День Збройних Сил України біля старовинної будівлі залізничного вокзалу у райцентрі на Вінниччині. Як повідомляє у Facebook один з організаторів акції пам’яті В’ячеслав Березовський, на будівлі вокзалу у Крижополі урочисто відкриють меморіальну дошку на честь 100-річчя Української революції 1917-1921 років та барельєф Симона Петлюри.

Заплановано також відтворення бою армії УНР та Галицької армії проти червоних військ із застосуванням панцирника «Петлюра», гармати, кулеметів (реплік). Задіяні будуть військові реконструктори із Вінниці, Києва, Львова та Луцька. Працюватиме польова кухня, виставка сучасної зброї ЗСУ, виставка УІНП «Фактор свободи».

Станція Крижопіль у часи Української революції 1917-1921 років неодноразово була форпостом боротьби за українську державність. Тільки у серпні 1919 року вона шість разів переходила з рук в руки.

«Тут гуркотіли панцерники «Хортиця» та «Вірний син», тут був знищеним одеський полк ім. Лєніна, зібраний із вурків кримінальника Мішки Япончика, розгромлені червоні війська Йони Якіра. Із рук командуючого армією УНР Симона Петлюри Третя стрілецька дивізія полковника Олександра Удовиченка отримала бойовий прапор та почесну назву «Залізна». Героїзм учасників боїв за станцію Крижопіль проти більшовицьких та білогвардійських військ Росії, у подальшому був відзначеним бойовими нагородами УНР та УГА», - йдеться у повідомленні організаторів акції.