Бершадський медичний коледж під загрозою закриття, депутати відмовилися його реорганізовувати

Новини Вінниці / Бершадський медичний коледж під загрозою закриття, депутати відмовилися його реорганізовувати

Існування Бершадського медичного коледжу під питанням. Через неплатоспроможність та відчутне зменшення студентів навчальний заклад хочуть закрити, точніше врятувати, шляхом приєднання його до Вінницького медичного коледжу імені Заболотного. Долю вишу сьогодні, 19 липня, під час сесії обласної ради намагалися вирішити депутати. Однак, запропонований проект рішення обранці не підтримали.

Існування Бершадського медичного коледжу під питанням. Через неплатоспроможність та відчутне зменшення студентів навчальний заклад хочуть закрити, точніше врятувати, шляхом приєднання його до Вінницького медичного коледжу імені Заболотного. Його долю сьогодні, 19 липня, під час сесії обласної ради намагалися вирішити депутати. Однак, запропонований проект рішення обранці не підтримали.

Не допомогли дискусії та факти. Так, за словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Людмили Грабович, навчальний заклад ризикує не отримати ліцензію на надання освітніх послуг. Якщо залишити все як є, студенти, які навчаються тут сьогодні, можуть не отримати дипломи державного зразка.

«З кожним роком в Бершадському медичному коледжі зменшується кількість студентів, якщо на 1.10 2014 року було 431 чоловік, на кінець навчального року 2018 року – 271. За 2017 рік у навчальному закладі звільнилося 5 викладачів, у 2018 році звільнилося 17 осіб, зокрема 10 педагогів. Так, вартість навчання тут найдешевша - 14500 грн., але коледж не набирає дітей на навчання. На сьогодні величезні проблеми із спецфондом, борг наближається до 100 тисяч. Тому вони зараз не можуть виплатити оздоровчі тим педагогам, які отримують заробітну плату із спецфонду», - зазначила Людмила Грабович.

За її словами, сьогодні Міністерство охорони здоров’я заборонило коледжу набирати студентів на бюджетну форму навчання, а чи буде достатньо контрактників, ще невідомо.

«Для того, щоб коледж не перестав існувати, пропонуємо приєднати його до Вінницького медичного коледжу імені Заболотного. Адже , якщо так буде і далі, на наступний рік Бершадський не отримає ліцензію, не акредитується за новими вимогами Міністерства освіти. А у коледжі навчаються студенти на 2, 3 і 4 курсах, яким потрібно видати дипломи державного зразка. Коледж просто перестане існувати», - пояснила Людмила Грабович.

Натомість, голова Бершадської районої ради Михайло Бурлака каже, що район в змозі забезпечити навчальний заклад студентами, тому непотрібно його приєднувати до вінницького коледжу.

«Ми пропонуємо залишити Бершадський медичний коледж в такому статусі, в якому він є на сьогоднішній день. І дозволити проводити набір студентів на контрактній і бюджетній основі. Наш район здатний сьогодні забезпечити студентами коледж. Тим більше що район межує із Кіровоградською, Одеською, Черкаською областями, де також є діти, потенційні студенти. Тому прохання до всіх -  створити робочу групу і глибше вивчити питання реорганізації даного закладу», - сказав Михайло Бурлака.

В результаті сьогоднішнього рішення обласних депутатів Бершадський медичний коледж залишився у «підвішаному стані». Коли вирішать проблеми навчального закладу, поки невідомо. Однак лідерка обласної «Батьківщини» Людмила Щербаківська після голосування сказала Людмилі Грабович, що «ми прийдемо скоро до влади і будемо голосувати». Що саме мала на увазі депутат, можна лише припустити… Хочеться вірити, що обласні обранці не чикатимуть виборів, щоб вирішити проблеми коледжу.