«Аристократа» з Вапнярки користувачі соцмережі порівняли з Ляшком

Новини Вінниці / «Аристократа» з Вапнярки користувачі соцмережі порівняли з Ляшком

Опівдні 16 грудня у селищі Вапнярка на Вінниччині урочисто відкрили пам’ятник герою роману письменника Олега Чорногуза Євграфу Сідалковському. Бронзовий «Аристократ з Вапнярки» прикрашає перон біля місцевого вокзалу. Коли потяги зупиняються на станції більше ніж на кілька хвилин, пасажири можуть з ним навіть сфотографуватися.

Опівдні 16 грудня у селищі Вапнярка на Вінниччині урочисто відкрили пам’ятник герою роману письменника Олега Чорногуза Євграфу Сідалковському. Бронзовий «Аристократ з Вапнярки» прикрашає перон біля місцевого вокзалу. Коли потяги зупиняються на станції більше ніж на кілька хвилин, пасажири можуть з ним навіть сфотографуватися.  

Твір автора побачив світ у 1970-их. З того часу книга стала бестселером з понад мільйонним накладом. За задумом письменника та скульптора Миколи Крижанівського, «аристократ» чекає потяга. За романом він вважав, що головне у житті – сісти в правильний вагон і не потрапити на очі начальнику поїзда. Статую доповнює шпиль з надписом «Вапнярка – центр всесвіту» та «Європа – це лівіше від Вапнярки».

«Це найкраща рецензія на мій твір. Я вдячний М. Крижанівському, який свого часу виготовив пам’ятник Остапу Бендеру (для жмеринського вокзалу, - прим. авт..), а тепер Сідалковському, який є не менш цікавим персонажем. Микола виношував цю ідею більше півроку і мені приємно, що знайшлися щирі люди, директори агрохолдингів, які допомогти втілити його задум у життя. Дай Боже, щоб ми ставили тільки пам’ятники сміху, бо ще древні казали, що «світ уцілів, бо сміятись умів», – замість того, щоб ставити їх на цвинтарях нашим молодим хлопцям, які гинуть сьогодні… Можуть бути різні відтінки цього сприймання, але ж без сміху ми не виживемо», - зазначив О. Чорногуз газеті «День».

До речі, це перший «повноцінний» пам’ятник персонажу письменника з Вінниччини. Раніше 12 героїв твору виліпив з глини Микола Вакуленко, а засуджені з колонії зробили недавно зробили подарункову металеву «книгу» у вигляді фляги під спиртні напої.

У Facebook на сторінці вапнярчан вже з’явилися перші відгуки щодо пам’ятника. Його чомусь порівняють з лідером РПЛ Олегом Ляшком. Можливо, візуально вони схожі?..

Олег ВЕРЛАН

Олег Верлан

17 грудня, 2017