АРМА виграло суд у «Нафтогазу» за право керувати заправками друга Медведчука

Новини Вінниці / АРМА виграло суд у «Нафтогазу» за право керувати заправками друга Медведчука

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) довело в суді правомірність розірвання договору управління з ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг», ексуправителем мережею АЗС Glusco, яка представлена зокрема на Вінниччині.

«20 грудня 2023 року Господарський суд міста Києва ухвалив судове рішення, згідно з яким встановлено законність дій АРМА щодо розірвання в односторонньому порядку договору управління з ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг», – сказано в повідомленні АРМА.

Агентство підписало з «Нафтогаз Ойл Трейдинг» договір управління мережею заправок Glusco ще у 2022 році. Через неналежне управління, що підтвердили камеральні перевірки АРМА, та порушення умов договору, що спричинило мінімальні надходження до держбюджету, Нацагентство 3 серпня 2023 року розірвало договір з «Нафтогаз Ойл Трейдинг».

Для належного управління, забезпечення належного функціонування та недопущення переривання діяльності цього активу АРМА терміново повідомило Кабінету міністрів України про необхідність нового управителя активів, який буде здійснювати діяльність в інтересах держави.

13 травня 2022 року Кабмін ухвалив рішення про передачу мережі АЗС Glusco, яку пов’язували з оточенням Віктора Медведчука, в управління НАК «Нафтогаз України».

Згодом повідомлялося, що АРМА встановило факти систематичного надання недостовірної інформації про доходи від управління активами. Так, АРМА в односторонньому порядку розірвало договір управління мережею АЗС Glusco, яку Кабінет міністрів торік передав до ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг».

Однак «Нафтогаз Ойл Трейдинг» відмовилася визнати одностороннє розірвання договору управління мережею АЗС Glusco, про яке раніше оголосило Агентство з розшуку та менеджменту активів.

У вересні 2023 року «Укрнафта» та Агентство з розшуку та менеджменту активів підписали договір про управління мережею АЗС Glusco. Вона представлена заправками у багатьох регіонах, серед яких і Вінниччина.

Мережа АЗС Glusco сформована на базі роздрібного бізнесу компанії «Роснєфть», яку у 2016 році викупила швейцарська Proton Energy Group S.A. через споріднену Glusco Energy S.A. ТОВ «Глуско Україна» раніше стало ексклюзивним постачальником зрідженого газу із заводів російської «Роснєфти» та найбільшим імпортером цього палива в Україну.

Glusco Energy S.A., як і Proton Energy S.A., офіційно належали ізраїльському бізнесмену Нісану Моїсеєву, який визнавав, що є другом Віктора Медведчука – кума президента Росії Владіміра Путіна. Хоча наявність спільного бізнесу із Медведчуком Моїсеєв заперечував. 

Макс Мельник

6 січня, 2024