Архієпископ з Вінниччини через суд намагається оскаржити позбавлення його Зеленським українського громадянства

Новини Вінниці / Архієпископ з Вінниччини через суд намагається оскаржити позбавлення його Зеленським українського громадянства

Декілька священнослужителів Української православної церкви у єдності з Московським патріархатом судяться з президентом Володимиром Зеленським та міграційною службою через санкції та позбавлення громадянства.

У реєстр судових рішень «Українська правда» відшукала 5 позовів від священників, які стосуються позбавлення громадянства або введення проти них санкцій у грудні 2022 року.

Зокрема це Валентин Єгоренко (митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій), Віктор Шинкарьов (архієпископ Костянтинівський Паїсій) та Андрій Коваленко (митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука), Владислав Биков (архієпископ Арцизький Віктор).

А також Сергій Аніцой. Архієпископ Ладижинський, вікарій Тульчинської і Брацлавської єпархії Сергій оскаржує указ Зеленського від 28 грудня минулого року, яким кількох представників УПЦ МП позбавили громадянства. 

Заяву Аніцоя наразі повернули через помилки в оформленні. Однак чоловік має право звернутись до суду повторно.

Нагадаємо, згаданим вище указом президента позбавлено українського громадянства також митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана (Анатолія Єлецьких). Наразі ДМС не вжила заходів щодо виконання рішення органу влади. Крім цього, митрополит є підозрюваним у кримінальному провадження.

Олег Верлан

4 квітня, 2023