Аграрне лобі та міфи про децентралізацію стримують створення ОТГ на Вінниччині. Експерт Шаповалов вважає, що наші ґрунти гальмують процес

Новини Вінниці / Аграрне лобі та міфи про децентралізацію стримують створення ОТГ на Вінниччині. Експерт Шаповалов вважає, що наші ґрунти гальмують процес

Радник вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Євген Шаповалов висловиви власну думку щодо перебігу процесів об’єднання громад та створення спроможних ОТГ на Вінниччині. На його думку, є об’єктивні причини, через які гальмується процес.

Радник вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Євген Шаповалов висловиви власну думку щодо перебігу процесів об’єднання громад та створення спроможних ОТГ на Вінниччині. На його думку, є об’єктивні причини, через які гальмується процес.

Як йдеться в матеріалі «Вінницького прес-клубу», Вінниччина не у першій десятці в об’єднанні громад, але регіон є серед лідерів в Україні із приєднання населених пунктів до вже створених ОТГ. На сьогодні у Вінницькій області створено 42 об’єднані територіальні громади, до яких належать 137 місцевих рад. Наразі чотири громади знаходяться на стадії обговорення в робочих групах із підготовки до об’єднання. 

Експерт підкреслює, що для територіальних громад важливо якнайшвидше піти на перші вибори і провести їх у жовтні цього року, адже тоді ОТГ зможуть перейти на прямі міжбюджетні відносини вже з наступного, 2020 року.

Серед причин, що стримують процес об’єднання на Вінниччині Євген Шаповалов називає аграрне лобі та міфи про децентралізацію.

– Про супротив до об’єднання і чому таке низьке покриття ОТГ, – каже радник Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Євген Шаповалов. – Якщо подивитись на карту ґрунтів України, де маємо найкращі землі – це Вінницька, Черкаська, Кіровоградська та частина Київської областей. Тут стає багато чого зрозуміло. Якщо подивитися на ставку земельного податку, які приймає місцева рада по об’єднаних і необ’єднаних громадах, теж багато зрозумілих речей відбувається. Тож, бачимо всюди, в усіх цих питаннях, дуже гостро стоїть питання землі, тому, можливо, і виникають різні чинники, які викликають на місцях супротив до об’єднання.

За його словами, жодна громада, що об’єдналась, не втратила у якості послуг, а навпаки підвищила їхній рівень.

– Згідно з чинним законодавством, наступні місцеві вибори відбутимуться за новим адміністративно-територіальним принципом. І хоче громада об’єднуватись чи ні, але це вже вирішуватиме Кабмін або Верховна Рада, адже мають бути визначені міжбюджетні відносини. Крім того, дві системи адміністративного устрою не можуть існувати в одній державі, – зазначив Євген Шаповалов.
Наразі, за даними Мінрегіону, у Вінницькій області планується створення трьох районів та близько 60 ОТГ.

Зазначимо, це лише приватна експертна думка. Можуть бути й інші...

admin

13 серпня, 2019