Афера чи профанація? У прокуратурі Вінниччини виявили, що газопостачальні компанії безпідставно взяли зі споживачів майже 100 мільйонів

Новини Вінниці / Афера чи профанація? У прокуратурі Вінниччини виявили, що газопостачальні компанії безпідставно взяли зі споживачів майже 100 мільйонів

Після звернення Вінницької ОДА та коаліції громадських організацій у прокуратурі вивчили законність дій ПАТ «Вінницягаз» та ТОВ «Вінницягаз Збут» щодо «приведення» обсягів спожитого блакитного палива «до стандартних умов». Фактично, чи мають монополісти застосовувати коефіцієнти, що збільшують розмір сплати. Як виявилося, це суперечить законодавству. Але за час застосування вінничани переплатили за газ 98 млн грн.

Після звернення Вінницької ОДА та коаліції громадських організацій у прокуратурі вивчили законність дій ПАТ «Вінницягаз» та ТОВ «Вінницягаз Збут» щодо «приведення» обсягів спожитого блакитного палива «до стандартних умов». Фактично, перевірялось, чи мають монополісти застосовувати коефіцієнти, що збільшують розмір сплати. Як виявилося, це суперечить законодавству. Але за час застосування цих коефіцієнтів вінничани переплатили за газ 98 млн грн.

Нагадаємо, що наприкінці січня голова Вінницької ОДА Валерій Коровій звернувся до населення із закликом «платити лише за використаний газ, виключно по лічильнику та діючому тарифу, який встановлено на сьогоднішній день, та ігнорувати донарахування».

На рівні держави аналогічні заклики лунали від уряду. А на місцях розпочалися звернення до правоохоронних органів. Нарешті є результат.   

Як зазначають у прес-службі прокуратури Вінницької області, перевіркою встановлено, що з жовтня 2018 року, газопостачальним підприємством області обсяги спожитого побутовими споживачами газу приведені до стандартних умов. Унаслідок новації виміряний лічильниками громадян об'єм газу збільшено на коефіцієнти приведення (до 1,08).

Зазначимо, що побутовими споживачами є звичайні люди, які вдома використовують газ для приготування їжі, підігріву води та опалення. Що таке приведення «до стандартних умов»? Це термін. При застосуванні цієї дії передбачається корегування обсягу виміряного побутовими лічильниками газу в холодні місяці в бік збільшення. Справ в тому, що за низьких температур газ стискається та звичайні лічильники рахують його об'єм в стисненому стані. Тобто менше, ніж у теплу пору року. Те, що прилади обліку переважно розміщено у теплих оселях, а не на відкритому повітрі, ініціатори новації не враховували.  

Далі. Формально коефіцієнт приведення має варіюватися від 0,97 до 1,08 і залежить від відстані, яку проходить газ до лічильника по газопроводу над землею зовні опалювальних приміщень, та місяця, за який здійснюється нарахування.

Що кажуть у прокуратурі з цього приводу? Такі дії по відношенню до побутових споживачів суперечать законодавству. На підтвердження позиції наводиться юридичні підґрунтя.

Так, Правила постачання природного газу, затверджені постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2496, передбачають, що приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов проводиться лише для споживачів, які не є побутовими (пункт 9 розділу ІІ). Тобто, для комерції, тощо.

Пунктом 2 Методики приведення об'єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 26.02.2004 № 116, яка застосовується газорозподільною та газопостачальною організаціями, передбачено, що дія цієї Методики поширюється на суб'єкти господарювання. Знову ж таки, не на побутових споживачів.

Неправомірність застосування вказаної методики для перерахування природного газу побутовим споживачам також підтверджено ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Крім цього, постановою НКРЕКП № 14787 від 23.11.2018 газорозподільній компанії області заборонено при здійснені обліку природного газу, використаного побутовими споживачами, приводити об’єми природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків за використаний природний газ побутовими споживачами. Документ було прийнято вже після застосування газовиками коефіцієнтів, але він не «подіяв» на них.

У прокуратурі не обмежилися лише констатуванням порушення, а пояснили, що згідно попередніх розрахунків вінницька газопостачальна компанія безпідставно донарахувала споживачам області об'єми природного газу на загальну суму понад 98 млн гривень.

За фактом зловживання посадових осіб газорозподільної та газопостачальної компаній прокуратурою Вінницької області розпочато кримінальне провадження. Досудове розслідування доручено слідчому управлінню Головного управління національної поліції України. Оперативний супровід здійснює управління захисту економіки у Вінницькій області Департаменту  захисту економіки Національної поліції України. Цей процес може стати одним з найбільш гучних. Чи доведуть правоохоронці справу до суду? Не варто виключати й того, що через певні важелі розслідування закінчиться закриттям. Мабуть, краще зачекати фіналу цієї «історії», щоб суд поставив в ній крапку та вирішив, мала місце велика афера чи збитки людей – це профанація, і гроші в них брали правомірно.   

Олег Верлан

13 березня, 2019