Адвокат пояснила, чому головному фіскалу Вінниччини Осмоловському складно відповісти на висунуті підозри

Новини Вінниці / Адвокат пояснила, чому головному фіскалу Вінниччини Осмоловському складно відповісти на висунуті підозри

Про те, що справа по очільнику ГУ ДФС у Вінницькій області Руслану Осмоловському може мати політично вмотивовані ознаки писалось у ЗМІ. На відміну від ГПУ головний фіскал регіону утримується від заяв. Натомість це зробила його захисник Валерія Зарубіна. За словами адвоката, підзахисному складно коментувати, оскільки йому висувають доволі розмиті претензії, без жодної конкретики.

Про те, що справа по очільнику ГУ ДФС у Вінницькій області Руслану Осмоловському може мати політично вмотивовані ознаки писалось у ЗМІ. На відміну від ГПУ головний фіскал регіону утримується від заяв. Натомість це зробила його захисник Валерія Зарубіна. За словами адвоката, підзахисному складно коментувати, оскільки йому висувають доволі розмиті претензії, без жодної конкретики.

«Повідомлення Осмоловському про підозру є неконкретним та необґрунтованим… По-перше, органом досудового розслідування не зазначено, які саме вимоги нормативно-правових актів, що регулюють права та обов'язки співробітників ДФС України, було порушено начальником Головного управління ДФС у Вінницькій області, тобто, у чому конкретно полягає зловживання ним владою. До того ж, у повідомленні про підозру не вказано, з ким саме Осмоловський Р.В. вступив у змову», - пояснила адвокат журналістам з агенції "Українські новини".

Схоже, вона розробила чітку лінію захисту.

«По-друге, повідомлення про підозру не містить інформації щодо періоду несплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів. З урахуванням факту зміни суб'єктами господарської діяльності, зазначеними у повідомленні про підозру, свого місцезнаходження та переходу з 01.01.2017 року вказаних підприємств на податковий облік до однієї з районних ДПІ у м. Києві, твердження про причетність саме Осмоловського Р.В. до сприяння у несплаті вказаними підприємствами податкових платежів без зазначення періоду такої несплати вбачається необґрунтованим", - повідомила В. Зарубіна.

Це заважає Осмоловському надати вичерпні пояснення щодо своєї позиції з приводу висунутої підозри, а адвоката обмежує у можливості підтвердити непричетність підзахисного. Так вважає Зарубіна, яка стверджує, що «формулювання підозри є абстрактними». Вона навіть іронізує, що у такій редакції можна «повідомити про вчинення згаданих у ній особливо тяжких кримінальних правопорушень будь-якій іншій особі шляхом простої заміни згаданого у повідомленні про підозру прізвища Осмоловського на інше».

Далі. У справі фігурує «неповернення валютної виручки підприємствами». Адвокат наголошує, що органи досудового розслідування не врахували, що чинним законодавством за це передбачена лише адміністративна відповідальність.

«Так, стосовно валютної виручки законодавство містить вимогу щодо її повернення у встановлений законом термін на валютні рахунки експортера, а не на рахунки держави чи окремих державних органів. Штрафні санкції та пеня взагалі відносяться до фінансово-господарських санкцій, що застосовуються за умови вчинення окремих порушень суб'єктом господарювання», - розповіла адвокат.

За її словами, суми податків і зборів, штрафних санкцій та пені, визначені висновком комісійної судово-економічної експертизи, що покладена в основу повідомлення про підозру, не підтверджені проведеними органами ДФС України перевірками. На зазначені суми несплачених податків і зборів суб'єктам господарювання не виписані податкові повідомлення-рішення, що, у свою чергу, не оскаржені/погоджені платниками податків та не сплачені ними у встановлений законом термін, а тому є лише припущеннями слідства.

Адвокат наголошує, що Осмоловський готовий надати всі необхідні пояснення. Проте його не запрошують для цього.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура сьогодні повідомила про підозру начальнику Головного управління ДФС у Вінницькій області у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 та ч. 2 ст. 364 КК України. Справа стосується зловживання службовим становищем посадовими особами органів ДФС України, умисного ухилення від сплати податків суб'єктами господарювання під час експортно-імпортних операцій.

Макс Мельник

5 серпня, 2018